Október 2. alma préselés.
Vettem az Elvira majorban pontosan 108 kiló almát, hogy idén is megpróbáljunk almabort, - cidert - alkotni.
Kicsit nagyobb feneket gondoltam keríteni neki, műszüreti jelleggel, vagy valami Apple Day (ami október végén van) érzéssel, szerintem be is jött. Utcabéli barátainkat hívtuk meg a bulira, kisgyerekekkel, hogy lássák, milyen is az, amikor az almát nem megesszük, hanem almalevet csinálunk belőle kissé nagyobb mennyiségben, mint amivel a gyümölcscentrifuga bír.
Első dolog a mosás, amivel a pókoktól, hernyóktól szabadítjuk meg az almát, és letépkedjük a leveleket róla. Szerencsére nagyon tiszta volt a hozott anyag, semmi gond nem volt vele. Idén 50 HUF volt kilogrammja, elégedett vagyok nagyon.
Idén a szőlőszüretnél használatos bogyóroppantó helyett az interneten ellesett metodikával ÁGDARÁLÓT fogtam munkába. A feladata a sejtek feltárása, hogy a lé kijöjjön. Ki is jött rendesen, ahogy a fogadó műanyag kádba az alma velőt igazgattam, mintha tömegoszlató műanyag söréttel lőtték volna a kezem. Kicsit szaporább, mint a bogyóroppantó, meg kell valljam. :)
Aztán rétes bélésnek beillő állagó velőt a szőlőprésbe merjük, és jól lepréseljük. Gyermekjáték. A levet, úgy ahogy van, betöltjük a ballonokba, elég szabad teret hagyva a forrásnál keletkező gusztustalan habnak.
Hát kb. ennyi, saccra 60-65 liter must (almalére mondunk ilyet?) jött össze. Ledugóztam kotyogóval, és 3 nap múlva a kazánházban (mert meleg van) már ügyesen forr borélesztő nélkül.
Viszont micsoda segítséget kaptam, minden gyerek segített, nézte, húzta a prést, végig tudta nézni, hogy lesz az almából almalé.
Naggyon finom almás pulyka combot ettünk, pálinkát ittunk, muffinoztunk és végigkóstoltuk a tesco almabor palettáját. A várakozásokat felülmúlta, konstatáltuk, hogy bizony, lehet élvezni az almabort, ha jól megcsináljuk!!!
Idén jobban fogok vigyázni rá.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Szia! Nekünk is van egy kevés almánk, vagyis inkább sok. Az almabor készítése, mint olyan, felmerült, éshát megtetszett..
De a darálás és a préselés gondot jelenthet.
Otthon, házi körülmények közt, de nagy mennyiségben mivel lehetne kivitelezni a darálást? A húsdaráló gondolom túl pépesre csinálná.
A préseléssel pedig csak akkor van gond, ha a daráló pépesre/apróra aprítja. Mert akkor gondolom kifolyna a szőlőprésből az egész, darabostól.
Előre is köszönöm, Gergő
Szia! Nekünk is van egy kevés almánk, vagyis inkább sok. Az almabor készítése, mint olyan, felmerült, éshát megtetszett..
De a darálás és a préselés gondot jelenthet.
Otthon, házi körülmények közt, de nagy mennyiségben mivel lehetne kivitelezni a darálást? A húsdaráló gondolom túl pépesre csinálná.
A préseléssel pedig csak akkor van gond, ha a daráló pépesre/apróra aprítja. Mert akkor gondolom kifolyna a szőlőprésből az egész, darabostól.
Előre is köszönöm, Gergő
Szia! Hát nem tudom, ez az ágdaráló nagyon bejött. Kb olyanra darálja az almát, mint amit a rétesbe raknál. Mennyiségtől függően kézi módszerrel tehát valami almareszelőt használnék. Persze egy prést is meg kell vele tölteni. Pépesre darálva? Esetleg valami textilbe rakva, lecsurgatva kinyerhető a lé. Aztán onnantól lehet erjeszteni. Ilyesmik jutottak eszembe.
Ahha... Hát még gondolkodom, hátha eszembe jut valami, ami használhatóbb, és egyszerűbb..
A szőlő bogyózó, illetve daráló sem jó, mert ugye az az apró, puha szemekre van kitalálva.. :(
Köszi!
Sok sikert!
Kedves Gyurfi.
Nekem is nagyon megtetszett a házi almabor készitése, el is jutottam a darálástól a kotyogozásig. Útánna mi pontosan a teendő hogy egy szépen letisztult finom bort kapjak?
Válaszodat előre is köszönőm Csaba.
Megjegyzés küldése