Naggyon sok almát termett idén a fácskánk, annyit, hogy sem egyszerre megenni nem lehetett, és a tárolással is vannak félelmek, kockázatok. Mivel a kockázat olyan, amit az ember próbál elkerülni, egy kevésbé kockázatos tárolási lehetőség jutott eszembe. Ez az almabor, azaz cider.
Anyutól elhoztuk a szőlődarálót, és a kis prést, hogy kinyerhessünk minden kinyerhetőt az almából.
Először elnegyedelgettük az almákat, a rohadt részeket kivágtuk belőlük, és nyomtuk be a szőlődarálóba.
Ez megzúzogatta az almahúst (velőt?) és bepakoltuk a présbe. Aztán csak lenyomattuk őket, lett vagy 25 liter. Belement a 34 literes ballonba, és ment be a garázsba. Cukorfokot nem nagyon bírtam rajta mérni, csak azt, hogy 18 fok alatt van, nem baj. Nem lesz ütős a bor, és nem is ez a cél.
Egy hét alatt nem nagyon akart megindulni, úgyhogy úgy vettem borélesztőt, és meleg helyre raktam a mustot. Egy hét alatt rendesen kierjedt.
A mustban lévő cukorot a borélesztő megkajálja és átalakítja alkohollá. Emiatt egy teljes erjedés végén nem nagyon szokott cukor maradni a mustban, száraz lesz a bor. Erjedés közben persze széndioxid is keletkezik, nem kis mennyiség. A ballont kotyogóval zárjuk le, ami gyakorlatilag egy visszacsapószelep, emiatt az erjeszőballon légtere széndioxiddal lesz tele. Ez nekünk pont jó, mert az oxigén azokat a mikroorganizmusokat táplálja, ami ecetet csinál. Ezt nem akarjuk.
A kierjedés után meg kell várni, hogy a döglött erjesztőgombák és a lebegő darabkák leülepedjenek a ballon aljára, és letisztuljon az újbor. Ez hetekbe kerül, és persze ez nem is megy mindig jól. Almabor esetében valahol olvastam, hogy nem is biztos, hogy sikerül. Mindenestre, most gyakrabban kóstolgatom, nem kezdődik-e valami fránya borbetegség, ecetesedés, bármi rondaság. Ha nem, akkor december elején megcsinálom az első fejtést.
Amúgy ízre Csilla egyáltalán nem bírja, mert ahogy azt az irodalom is írja, nagyon fanyar, száraz a cucc, nagyon zavaros, és tele van még szénsavval. Na de megcukroztunk egy kis mintát, így már el lehet képzelni, hogy egyszer majd élvezhető ital is lesz belőle. Meglátjuk.
Mindenesetre keresni fogok helyet, ahol bolti almabort árulnak, lássuk, milyennek kell lennie egy almabornak.

Anyutól elhoztuk a szőlődarálót, és a kis prést, hogy kinyerhessünk minden kinyerhetőt az almából.
Először elnegyedelgettük az almákat, a rohadt részeket kivágtuk belőlük, és nyomtuk be a szőlődarálóba.
Ez megzúzogatta az almahúst (velőt?) és bepakoltuk a présbe. Aztán csak lenyomattuk őket, lett vagy 25 liter. Belement a 34 literes ballonba, és ment be a garázsba. Cukorfokot nem nagyon bírtam rajta mérni, csak azt, hogy 18 fok alatt van, nem baj. Nem lesz ütős a bor, és nem is ez a cél.
Egy hét alatt nem nagyon akart megindulni, úgyhogy úgy vettem borélesztőt, és meleg helyre raktam a mustot. Egy hét alatt rendesen kierjedt.
A mustban lévő cukorot a borélesztő megkajálja és átalakítja alkohollá. Emiatt egy teljes erjedés végén nem nagyon szokott cukor maradni a mustban, száraz lesz a bor. Erjedés közben persze széndioxid is keletkezik, nem kis mennyiség. A ballont kotyogóval zárjuk le, ami gyakorlatilag egy visszacsapószelep, emiatt az erjeszőballon légtere széndioxiddal lesz tele. Ez nekünk pont jó, mert az oxigén azokat a mikroorganizmusokat táplálja, ami ecetet csinál. Ezt nem akarjuk.
A kierjedés után meg kell várni, hogy a döglött erjesztőgombák és a lebegő darabkák leülepedjenek a ballon aljára, és letisztuljon az újbor. Ez hetekbe kerül, és persze ez nem is megy mindig jól. Almabor esetében valahol olvastam, hogy nem is biztos, hogy sikerül. Mindenestre, most gyakrabban kóstolgatom, nem kezdődik-e valami fránya borbetegség, ecetesedés, bármi rondaság. Ha nem, akkor december elején megcsinálom az első fejtést.
Amúgy ízre Csilla egyáltalán nem bírja, mert ahogy azt az irodalom is írja, nagyon fanyar, száraz a cucc, nagyon zavaros, és tele van még szénsavval. Na de megcukroztunk egy kis mintát, így már el lehet képzelni, hogy egyszer majd élvezhető ital is lesz belőle. Meglátjuk.
Mindenesetre keresni fogok helyet, ahol bolti almabort árulnak, lássuk, milyennek kell lennie egy almabornak.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése